45 profi, ingyenes stock fotó oldal. Ne kockáztass!

Demeter Pálinka
Pálinkás jó reggelt!
2016-02-22
A meggyőzés pszichológiája
2016-02-29
Show all
45 ingyenes stock fotó oldal

“Egy jogtalanul használt stock fotó miatt múlt héten kaptam egy számlát 250 euróról.” Hogyan kerüld el ezt a hibát, vagy ennél sokkal súlyosabb következményeket és használj profi, ingyenes, mások jogait tiszteletben tartó fotókat?

Mindannyian tudjuk, hogy más tulajdonát felhasználni saját céljainkra nem szép dolog. Ugyanakkor a stock fotókkal való gazdálkodás saját blogposztjaimban nem tűnt olyan szörnyűségesen amorálisnak. Reménytelenül bele vagyok zúgva ugyanis az esztétikus, érzelmeket sugárzó, profi fényképekbe, stock fotókba, infografikákba, és illusztrációkba.

Bármennyire is tetszenek mondjuk az 500px.com oldalon található fotók, és viszonylag könnyen le is lehet őket tölteni, mégsem ingyenesek.

Okulásképpen összegyűjtöttem, hogy mik a neten felhasznált képekre vonatkozó szabályozások és hozok 45 példát igen magas színvonalú stock fotó oldalakra.

Fotó copyright egyszerűen

Mindenki anyagi felelősséggel tartozik azokért a képekért, amelyeket weboldalán használ, legyen az egy ebook borítója, vagy kiemelt kép egy blogbejegyzés előtt.

Nem számít, hogy:

  • Feltüntetted a fotó forrását és a fotós nevét.
  • Nem üzleti jellegű weboldalról van szó.
  • Ártatlanul követted el, nem tudtad a szabályokat.
  • Levetted a fotót a weboldalról, miután megkaptad az értesítést.
  • A webfejlesztőd rendelkezik jogokkal a képhez.
  • Van jogi nyilatkozat az oldaladon.
  • A fotó nem teljes méretű.
  • Twitteren, Facebookon, Pinteresten találtad.
  • Már más üzleti oldalon is láttad ezt a képet.

Hacsak nem kaptál kifejezett engedélyt a fotó használatára, nem használhatsz fel copyright-tal rendelkező fotókat.

Ártalmatlan játéknak tűnik a szép fotók keresgélése és felhasználása, de komoly károkat tud okozni. Ne veszélyeztesd azt az üzletet, amiért ennyit dolgozol, és amit ennyire szeretsz.

A legjobb ingyenes stock fotó oldalak

Ha minden ilyen jellegű problémát el akarunk kerülni, használjuk saját magunk által készített fotókat. Persze könnyebb ezt mondani, mint kivitelezni. Egyrészt rengeteg idő, másrészt legtöbbször nincs annyira profi felszerelésünk, mint amivel hasonló gyönyörű képeket tudnánk készíteni.

A sztenderd stock fotó oldalakon található képek pedig dögunalmasak tudnak lenni. Amikor egy üzleti oldalon olyan képbe ütközöm, ahol fehér ingbe, nyakkendőbe öltözött férfiak mosolyognak egymásra a tárgyalóasztalnál laptopjuk mögül, háttérben New York felhőkarcolóival, akkor az egész oldalt bezárom. Egyszerűen nem érdekel tovább.

Vannak azonban jó és friss fotókat hozó ingyenes stock fotó oldalak, ahol a letöltött képek 100%-ig ingyenesek üzleti felhasználásra is. Mindenesetre ne higgy nekem, saját magad is ellenőrizd le a képek felhasználhatóságát!

Szerettetel javaslom még a CANVA oldalát, ahol a készítők 73 kiváló stock fotó oldalt gyűjtöttek össze hasonló megfontolásokból.

Ha szeretnél dizájn feliratot is a képeidre vagy a logódat feltenni, erre is kínálnak már ingyenes megoldásokat a neten. Ilyen szerkesztési lehetőséget találsz a Designwizard.com oldalon. Igaz csak a kisebb méretű elkészült anyagaidat tudod ingyenes letölteni. Nagyobb méretben vízjelesen vagy bizonyos összeg kifizetése után vízjel nélkül tudod lementeni.

Ezeknek az oldalaknak a léte tényleg egy áldás mindazoknak, akik szeretik a jó minőségű fotót és nincs idejük vagy pénzük elkészíteni, megvásárolni őket.

Köszönjük a készítőknek!