Hogyan válassz weboldal fejlesztőt? Mi az a 10 kérdés, amit mindenképp tegyél fel, mielőtt megbízod weboldalad készítőjét?

Likemágnes
Így válj 5 lépésben mesterré like-mágnes címek írásában!
2016-04-18
Show all
weboldal készítéshez tanácsok

Kis vagy közepes vállalat weboldalának elkészítéséhez kiválasztani a megfelelő weboldal fejlesztő személyt vagy céget nem könnyű feladat. Ha beírod a Google keresőjébe „weboldal készítő cég”, közel 40.000 találatot dob fel. Hogyan válassz közülük? Mi az, amire feltétlenül kérdezz rá, mielőtt döntenél egyik vagy másik weboldal készítési ajánlat mellett?

 

1. Milyen rendszerben készíti el az adott cég weboldaladat?

Alapvetően nyílt és zárt forráskódú szoftverek léteznek. A nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszereket nagyon sokan fejlesztik, ezek alapja ingyenesen hozzáférhető. A rendszer könnyen változtatható, egyik fejlesztőtől át tudjuk vinni egy másikhoz, aki további frissítéseket, javításokat tud az oldalunkon végezni. Ilyen rendszer például a Word Press.

A zárt forráskód esetében jóval kisebb az esélye, hogy feltörjenek egy honlapot. Több egyediesítés, személyre szabott megoldás kivitelezésére ajánlható. Hátránya, hogy szorosan kötődik a fejlesztő személyhez, céghez. Új fejlesztőt megbízni gyakorlatilag nem tudunk vele.

 

2. Tud példákat mutatni a te igényeidhez hasonló, általuk készített weboldalra?

Így rákérdezhetünk, hogy alakult ki az az oldal, milyen kihívásokkal szembesültek, milyen eredményeket mértek, és hogy ezek az eredmények hogyan teljesítették a projekt céljait. A dizájn számít? Keress olyan céget, amely sokféle dizájnra tud példát mutatni.

 

3. Mennyi ideig tart a weboldal elkészítése?

Tapasztalatunk szerint ez szokott a fejlesztések leginkább problematikus része lenni. Ki fog a projekten dolgozni? Kérj ütemezést az egyes részfeladatok dátumairól.

 

4. Mennyibe kerül a weboldal elkészítése?

Ez pontosan mit foglal magába? Tartalmazza-e a költség a grafikai munka díját? Fotók, illusztrációk díját?

 

5. Reszponzív lesz az elkészült weboldalam?

Reszponzív az az oldal, amely mobil és tablet képernyőjére is optimalizálva van, azaz jól jelenik meg ezeken a kisebb képernyőjű készülékeken is; könnyen olvasható. Ez ma már alap elvárás, a Google is bünteti és hátrább sorolja találatai között a nem megfelelő oldalakat.

 

6. Hogyan tudom kezelni, frissíteni az oldalam tartalmát a későbbiekben is?

Hasznos, ha mi magunk is tudunk az elkészült oldal tartalmában változtatni, képeket cserélni, hiszen minden vállalkozás folyamatosan alakul, fejlődik, változnak adatai, szolgáltatásai, termékei. Sok platform létezik (pl. WordPress, Drupal, Joomla), amelyek már alap szolgáltatásként tudják ezeket az igényeket teljesíteni, a webfejlesztőnek nem jelent külön munkát a szerkesztő felületek kialakítása.

7. Kapok-e oktatást az oldal kezeléséhez?

Az oldal mely részeit tudom én magam vagy kollégáim szerkeszteni?

 

8. SEO-t tartalmaz-e az ár?

seo megfelelő oldal készítése

SEO, az az a weboldal kereső motorokra optimalizálása. Segíti a Google és más, kisebb keresőkben az oldalunk jobb teljesítményét, a lehető legmagasabb helyezését a fontosnak tartott kulcsszavakra, kifejezésekre.

 

9. Mi történik, ha később szeretnék változtatni az oldalamon?

A webfejlesztő cégek között itt lehet az egyik legfontosabb különbség. A már elkészült weboldalhoz idővel felmerülő  változásokhoz hogyan áll hozzá. Márpedig minden weboldalnál előbb vagy utóbb eljön az igény a frissítésre. Milyen óradíjat számolnak fel ezekért a változtatásokért?

 

10. Végül: Hogyan mérjük az eredményeket?

A legjobb ha a kérdésre kapott válasz némileg technikai jellegű. Az eredmények számszerűsíthető mérésénél ilyen kifejezésekkel találkozhatsz: visszafordulási arány, az egyedi látogatások, az oldalmegtekintések, a webhelyen töltött idő, a bejövő linkek, a keresőmotorok rangsorolása, a konverziós arány stb.

 

Ha további segítségre lenne szükséged weboldal készítéssel kapcsolatban, keress minket bátran!